Нова година в Италия – любопитни традиции

Нова година в Италия

Нова година в Италия – Италианците са известни с това, че са доста суеверни. Нощта на Сан Силвестро (Новогодишната нощ) предлага идеалния повод за извършване на някои традиционни ритуали, които имат за цел да донесат късмет.

Яжте леща и грозде – нова година в Италия

Яденето на леща в полунощ носи късмет. Този обичай има различен произход. Според някои тези бобови растения символизират дълголетието, защото са дълготрайни. За други лещата е символ на просперитет, защото наподобява древни златни монети. Друго нещо, което трябва да направите, когато удари полунощ, е да изядете 12 грозденца или 12 стафиди (по една за всеки месец от новата година), за да Ви донесе късмет. Ако сте придружени от партньора си, споделете нар в нощта на Свети Силвестро, защото този плод символизира вярност и плодородие.

Носете червено бельо

В навечерието на Нова година трябва да носите нещо червено (обикновено бельо), защото това ще отблъсне негативизма и ще Ви помогне за щастие и любов. Произходът на тази традиция е неясен, но някои смятат, че датира от древните римляни, които са използвали червени дрехи, за да отблъснат война и кръв. Но за да работи това суеверие, червеното Ви бельо трябва да е ново и подарък от някой друг. Ако си купите свое собствено или носите старо червено бельо, вие мамите!

Хвърлете стари неща от прозореца

Този обичай все още е жив в различни части на Италия, включително големи градове като Неапол и Рим. В полунощ някои италианци изхвърлят през прозореца стари неща (обикновено съдове). Този ритуал символизира, че пускате безполезното и че се освобождавате от злото (физическо и морално), натрупано през годината, за да освободите място за ново начало.

Целувка под имел

Въпреки че това е нещо, което се прави най-вече на Коледа, повтарянето на целувката в новогодишната нощ няма да навреди. Имелът е символ на защита и любов, така че целувката има за цел да прогони злите духове и да помогне на двойката. Древният езически произход може да бъде проследен до друидите и тази традиция присъства и в други страни.

Първият човек, когото срещнете на улицата след полунощ…

Любопитно ли е да разберете дали новата година ще бъде предимно положителна или толкова? Един от най-древните обичаи в Италия е да наблюдавате първия човек, когото срещнете на улицата на Каподано (Нова година). Ако е стар човек или (още по-добре) гърбав, новата година ще бъде пълна с големи изненади. Ако срещнете бебе, свещеник или лекар – според традицията може да ви очаква лош късмет зад ъгъла. Причините за това суеверие не са ясни.

Нова година в Италия – любопитни традиции
Към началото