Проверка за оригиналност на килим

килим

Можете също така да проверите оригиналността на килим, като използвате следния експеримент. Конец от ресни или грешната страна на килима трябва да се подпали. Истинските копринени влакна са идентични с косата, така че при изгаряне се свиват на топка, но не се разпадат като пепел.

Друг показател за качеството на килима е цената. Твърде ниските цени за копринени килими трябва да ви предупредят. Факт е, че естествената коприна е много скъп материал. За направата на един килим са необходими стотици пашкули от копринени буби. Ако към това добавим и ръчната работа на най-опитните майстори, става ясно, че цената на един истински копринен килим не може да бъде същата като на обикновен килим.

Полипропиленов килим (PP)

Полипропиленовите влакна са най-разпространените от всички синтетични влакна, използвани в производството на килими. Почти 90% от всички тъкани синтетични килими са изработени от полипропилен.

Защо полипропилен ли?

Причините за използването му за килими са следните: Полипропиленът е евтин е за получаване, влакното се поддава добре на термична обработка, полипропиленът първоначално е антистатичен. И най-големият плюс на полипропилена е, че когато се получи влакно, към суровината се добавя багрило. Нишката, боядисана по този начин, запазва цвета си през целия период на работа.

Влакното, което току-що е излязло от екструдера, се нарича BCF. Придава му се допълнителен обем и се разтяга специално при последващо навиване на макара.

Това влакно се използва за направата на евтин клас килими. Срокът на експлоатация на килимите от BCF прежда може да варира от 1 до 3 години, в зависимост от качеството на преждата и интензивността на употреба.

Най-популярното качество на влакната за ново поколение синтетични килими е HeatSet. Килимите, направени от това влакно, се усещат точно като вълнени килими.

Има много колекции килими, изтъкани от такъв вид влакна. Те са популярни, с дълъг срок на експлоатация и сравнително лесно се поддържат.

Проверка за оригиналност на килим
Към началото