Ползи за здравето от витамина В6

Ползи за здравето от витамина В6. Изследванията показват, че витамин B6 може да предложи тези седем потенциални ползи за здравето: 

Ползи за здравето от витамина В6

1. Предотвратяване и лечение на анемия 

Проучванията свързват ниските нива на витамин B6 (както и желязо) с анемия, особено при бременни хора и тези в детеродна възраст. Анемията възниква, когато нямате достатъчно хемоглобин, за да пренасяте кислород до тъканите на тялото си. 

Витамин B6 помага за производството на червени кръвни клетки. Всъщност е доказано, че помага за лечение на състояние, наречено сидеробластна анемия, рядко генетично заболяване, което засяга начина, по който тялото ви произвежда червени кръвни клетки. 

2. Подобрете настроението 

Витамин B6 участва в производството на невротрансмитери, като серотонин, които могат да помогнат за регулиране на настроението и дори да помогнат за съня. Някои изследвания показват, че високите дози B6 могат да бъдат ефективни за намаляване на тревожността и други разстройства на настроението. 

Едно голямо проучване показа, че по-високият прием на витамин B6 е свързан с по-нисък риск от депресия и тревожност при жените, но не и при мъжете. Учените също наскоро откриха, че младите възрастни се чувстват по-малко тревожни и депресирани, след като са приемали добавки с високи дози витамин B6 всеки ден в продължение на един месец. 

3. Насърчаване на здравето на мозъка 

Витамин B6 е важен за здравето на вашия мозък поради ролята му в производството на невротрансмитери. Дефицитът на витамини B6 и B12 се свързва с намалена мозъчна функция. Но все още няма доказателства, че добавките могат да забавят когнитивния спад или да предотвратят неврологични проблеми. 

4. Облекчаване на гаденето по време на бременност 

B6 играе няколко жизненоважни роли за осигуряване на здравословна бременност. Но е най-известен с това, че помага за облекчаване на гадене по време на бременност и тежко сутрешно гадене. 

Препоръчват се добавки с витамин B6 като лечение без рецепта за облекчаване на симптомите. Добавките могат също да съдържат доксиламин, който е доказано безопасно и ефективно лечение на тези симптоми. 

5.  Витамин В6 пази сърцето  

Това критично хранително вещество също помага на тялото ви да поддържа нормални нива на хомоцистеин, аминокиселина, която помага за изграждането на протеини, но също така може да доведе до кръвни съсиреци или запушване на кръвоносни съдове, ако нивата са твърде високи. 

Някои данни сочат, че ниските кръвни нива на витамин B6 могат да бъдат свързани с по-висок риск от смърт от коронарна артериална болест, но добавките все още не са показали, че намаляват риска от сърдечни заболявания или инсулт. 

6. Намалете шансовете си за рак 

Витамин B6 играе ключова роля за здравословния растеж и развитие на вашите клетки. Изследванията показват, че дефицитът му е свързан с възпаление и свързани с възпалението хронични заболявания, като ревматоиден артрит. 

Все още не е ясно дали витамин В6 в храни или добавки помага за намаляване на риска от развитие на рак. Но ранните проучвания предполагат връзка между адекватния прием на В6 и други витамини от група В и намаления риск от някои видове рак, включително колоректален рак. 

7. По-нисък риск от очни заболявания 

Изследванията показват, че ежедневното добавяне на витамин B6, фолиева киселина и B12 може да намали риска от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). В едно проучване участниците в проучването, приемащи тези добавки ежедневно в продължение на седем години, са имали по-нисък риск от AMD. 

Ползи за здравето от витамина В6
Към началото