Нова година в Банско

Нова година в Банско

Ако за посрещането на Нова година сте в Банско, в новогодишната нощ непременно трябва да посетите Кукерския фестивал в града. Той се провежда на 1 януари и е много пъстър карнавал.

Нова година в Банско

Основните символи на празника са кукери, облечени в специални кожени костюми и специални пояси с голям брой звънци. Жителите на Банско, облечени в национални носии, излизат по улиците, пеят заедно народни песни, хващат се на хорото, където се включват и гостите на града. Кукерите се смятат за пазачи на празника, а самият празник е посветен на природата, плодородието и олицетворява прогонването на злите духове.

Задължително на улицата има елха – в Банско тя е в центъра, на площада

Разбира се, нито един новогодишен празник не е пълен без фойерверки. В Банско те са много – освен големите градски фойерверки на централния площад, всяка механа, която има поне малко дворче, устройва свои богати фойерверки. Градът е коледно украсен с цветни светещи гирлянди и изглежда много светло и празнично.

Много хотели в Банско предлагат богати новогодишни вечери. Празничната вечеря започва в 21:00 местно време. Всеки хотел в града предлага интересна развлекателна програма за гостите, често има музика на живо. Гала вечерята обикновено продължава до 1:00-1:30.

Празнуването на Нова година 2023 в ресторант е чудесен вариант за получаване на ярки впечатления и незабравими емоции. Ресторантите в Банско, баровете и клубове, работещи в новогодишните нощи, се опитват да изненадат гостите със своето богато меню и пищна развлекателна програма.

Някои хотели в Банско не организират новогодишни вечери. В този случай туристите могат самостоятелно да изберат една от многото механи в града, тази, която си харесат, където ще отпразнуват празника. Времето за вечеря в механите не е ограничено. Храната е изобилна, разнообразна, колоритна и много вкусна.

Който и вариант да предпочетете, несъмнено ще получите заряд от положителни емоции за цялата година! Плюсовете от новогодишната почивка в Банско са много.

Това са:

Прекрасната природа, планината, снегът. Храната, доброто обслужване, хората, комфортът. Пистите за ски спускания – широки, дълги. Всички предоставени възможности за разнообразна почивка: спа, барове и дискотеки, минералните извори, възможността да се попътува из страната.

Нова Година в БанскоЯрки впечатления и незабравими емоции. Такава невероятна новогодишна нощ за дълго време остане в паметта на всички присъстващи.
Разнообразна почивка, атракции и празнуванеПъстрият кукерски фестивал на 1 януари на площада в Банско; Богати фойерверки в новогодишната нощ; Празничната вечеря в ресторант или механа.
Ски ваканция в БанскоСняг, природа, планина и дълги хубави писти за любителите на ски спускания.
Националният парк ПиринСъздаден през 1962 г. и оттогава е популярна дестинация за семейна почивка. Това е ски и балнеоложки курорт, както и рай за любителите на трекинга и други дейности на открито.
Нова година в Банско
Към началото