Как да поправите бавно източваща се вана

Как да поправите бавно източваща се вана

Как да поправите бавно източваща се вана? Бавно източващата се вана е често срещан проблем, а също и дразнещ. Никой не иска да стои в дълбок басейн с мътна вода, докато взема душ. Прочетете следното ръководство за поправяне на запушена вана.

Ето няколко възможни причини за бавно изтичащ душ. Нека първо да разгледаме най-честата причина: запушване на канала за душ или в P-сифон точно под него.

Не е нужно да се обаждате на водопроводчик, за да проучите и отстраните този проблем, а единственият специален инструмент, от който се нуждаете, е някаква змия на водопроводчик, която можете да закупите от всеки магазин за хардуер или домашен център.

Водопроводните змии от професионален клас могат да струват стотици долари, но можете да си купите такава, задвижвана от бормашина или ръчно за 25лв или по-малко. Змията на водопроводчик – дори и евтина – е добър инструмент. Може да Ви позволи да изчистите задръствания в тоалетни, мивки и душове.

Почистване на канали с дренажна змия и как да поправите бавно източваща се вана?

За да започнете, отстранете дренажния капак на ваната или дренажната тапа. В зависимост от конфигурацията на вашия дренаж, ще Ви е необходима отвертка и/или чифт клещи, за да направите това.

  • Покрийте открития дренаж с кърпа. Това ще попречи на изпуснат инструмент да повреди ваната Ви, като същевременно ще предотврати падането на разхлабени винтове в канала.
  • След това развийте капака за преливната тръба на ваната, която също включва стоперния механизъм. (Дръжте винтовете на капака; много от тях са изгубени в отворен дренаж на вана.) Внимателно издърпайте връзката на запушалката нагоре и навън от преливната тръба.
  • Тези две стъпки на разглобяване вероятно ще разкрият плетеница от косми и сапунена утайка. Предстои още. За да стигнете до него, вкарайте върха на вашата змия в канала на ваната и натиснете през дренажната линия, като усуквате змията, докато вървите. Змията няма да стигне много далеч; ще ударите преливната тръба доста бързо.
  • Издърпайте змията и отстранете нещата, които сте хванали. След това прокарайте змията надолу по преливната тръба по същия начин, като се извивате, докато натискате. Тук целта Ви е да накарате змията да пътува по-далеч, покрай канала на ваната и в P-уловителя, където вероятно има повече отломки за почистване.
  • След като издърпате змията и махнете гумата, излейте малко вода в канала на ваната и вижте дали сте изчистили запушването. Ако водата се оттича бързо, както трябва, можете да сглобите всичко обратно и да го наречете добре свършена работа.
  • Ако вашата сесия със змия отстрани много косми и сапунена утайка, но все пак ви оставя с бавно източване, има голям шанс P-уловителя все още да е запушен. За да го изчистите, запушете отвора за преливане с парцал и напълнете дренажа на ваната с гореща вода, която ще помогне за омекотяване и разхлабване на сапунената утайка. След това силно херметизирайте дренажната линия, като използвате бутало на водопроводчик.
  • Почистване на запушена вентилационна тръба
Как да поправите бавно източваща се вана
Към началото