Как да изберем застрахователна компания? 

застрахователна компания

Трябва да проверите застрахователя по следните критерии: 

  • Разрешително на застрахователна компания

Уверете се, че компанията е лицензирана за вида застраховка, от която се нуждаете. Информация за това какви застраховки може да предложи застрахователя може да получите във всяка застрахователната компания или брокер. 

  • Репутация 

Потърсете мнения за застрахователя в интернет. Ако хората често се оплакват, че не могат да издадат полица там или да получат плащане за необходимия вид застраховка, трябва да потърсите друга компания. 

  • Лесна поддръжка 

Проучете сайта на застрахователя, преценете дали е лесно да намерите необходимата информация там. Разберете дали компанията има мобилно приложение. Опитайте да се обадите на организацията, за да видите дали ще ви отговорят бързо. 

Разберете какви услуги предоставя компанията дистанционно. Например, възможно ли е да правите промени в полицата, да подавате документи за плащания онлайн – без да посещавате офис. 

Ако, напротив, ви е по-удобно да решавате проблеми в личен разговор с мениджъра, вижте дали клоновете на застрахователя са удобно разположени. 

След като изберете компании, които ви подхождат във всички отношения, сравнете застрахователните условия и цени. 

Какво да търсите при избора на полица? 

Внимателно проучете всички клаузи на застрахователния договор: 

  • Застрахователни случаи и изключения 

Проверете кои рискове покрива полицата и кои не. Прочетете внимателно определенията. Например, само случаите, когато тръбите са се спукали, могат да се считат за наводнение в апартамент. И ако вашите съседи са забравили да затворят крана и са причинили наводнение, вашата застраховка няма да важи. 

  • Сума за плащане 

Разберете колко ще получите във всяка застрахователна претенция. В полицата винаги е посочена така наречената застрахователна сума – това е максималното обезщетение. Но изплащането често е по-малко. 

  • Процедура за възстановяване 

Разберете какви документи, как и кога ще трябва да бъдат предоставени за потвърждаване на застрахователното събитие. Разберете кога и как ще получите плащането си. 

  • Условия за предсрочно прекратяване 

Разберете дали можете да прекратите полицата си преди края на договора и колко пари ще получите обратно. 

Как да изберем застрахователна компания? 
Към началото