Видове автомобилни имобилайзери 

имобилайзери 

Автомобилните имобилайзери условно се разделят на 3 групи според вида на работа. 

Контактен имобилайзер – работи с помощта на специален ключ. Деактивира се чрез секретен код, въведен чрез бутони или клавиши. Недостатък: Устройството е лесно за откриване.

Системата се счита за остаряла и не осигурява необходимото ниво на защита – имобилайзери 

Безконтактен имобилайзер – режимът на защита се деактивира от специална карта или ключодържател, съдържащ безконтактен електронен етикет. Намирането на местоположението на устройството е изключително трудно. Диапазон на действие – от малък до голям. За предпочитане е дълъг обхват. 

Мобилен имобилайзер – защита в движение, работи оптимално в режим против взлом. Задейства известно време след кражба или грабеж. Колата спира и по-нататъшното движение става невъзможно. 

Стандартен имобилайзер в автомобил се инсталира от производителите по време на процеса на фабрично сглобяване, включен е в пакета и работи на ниво софтуер. Минуси: стандартното разположение на устройството значително намалява неговата надеждност и трудността на откриване. Решение: оборудване на автомобила с допълнително оборудване за сигурност, което ще отговаря на повишените изисквания за сигурност. 

Структурно имобилайзерът е доста прост. Системата против кражба се състои само от 3 части: 

Блокът за управление е в основата на системата за сигурност. Приема сигнали, обработва получената информация, дава команди за стартиране или блокиране на автомобила. 

Контактен ключ, ключодържател или карта с безконтактен етикет. Разпознава се от контролния блок. 

Електромагнитно реле или микроимобилайзер – монтирани в допълнителни (нестандартни) имобилайзери. Отговорен за прекъсване на електрическата верига. 

Блокът на имобилайзера в автомобила е доста труден за намиране, което значително усложнява работата на автокрадците. Микроимобилайзерите също са внимателно прикрити, визуално те могат да изглеждат като обикновена част, например предпазител. Има устройства, които работят без прекъсване на електрически вериги. Такива модели работят с цифрова LIN или CAN шина. 

Използването на имобилайзера е удобно и лесно. В зависимост от конструктивните характеристики на системата е достатъчно: 

  • носете безконтактен етикет със себе си; 
  • използвайте вашия смартфон като носител на RFID етикет; 
  • използвайте стандартен ключодържател или ключ; 
  • знаете тайния ПИН код. 

Характеристики на системите против кражба на имобилайзери 

Устройствата против кражба на различни марки имат свои собствени характеристики, което означава, че всеки собственик на автомобил може да намери този, който най-добре му подхожда по отношение на характеристиките и ценова категория. Цената на имобилайзера ще зависи от набора от функции за сигурност. Не бива да пестите от сигурността, защо? Трябва да изберете устройство против кражба, като вземете предвид необходимото ниво на защита и функционалност на системата. 

Ето защо ви е необходим имобилайзер 

Въз основа на условията за задействане на имобилайзера виждаме, че пряката му цел е да спре автомобила, ако се движи без собственик (оттук и името „имобилайзер“ от английското immobilize – обездвижване). С други думи, неговата задача е своевременно да предотврати кражбата на автомобил, дори ако крадците са успели да запалят двигателя. Как ще стане това? 

Много е просто – крадците ще запалят двигателя, ще изминат 20-30 метра, двигателят ще блокира и колата ще спре по средата на пътя. Това привлича вниманието и буди подозрение. Автокрадците по-скоро ще изоставят колата и ще избягат набързо, отколкото да продължат да се опитват да я откраднат, тъй като при висококачествена инсталация демонтирането на имобилайзера отнема поне половин час. Автокрадците нямат такова време – за тях е по-лесно да изоставят колата и да избягат, като минимизират рисковете си. 

Видове автомобилни имобилайзери 
Към началото