Ако не се действа професионално при почистване и пране на килим 

пране на килим
  • При пране на килим е възможна загуба на цвят. 
  • Възможна поява на измити петна. Това се случва, когато петната се втрият в подложката на килима. При първия контакт с вода те ще излязат. Най-лошото е, че в голяма част от случаите тези петна са неотстраними. 
  • Разтворителите и повърхностноактивните вещества също могат да повредят или дори да унищожат текстилната подложка (напр. лепило или гума). 
  • Ако се изсуши неправилно, основата може да изгние и да се появят гънки. 
  • Ако килимът е третиран с антистатични средства или средства против замърсяване, тогава прането ще отмие това третиране и ще трябва да повторите процедурата отново. 
  • След измиване трябва да се суши дълго и правилно (от 6 часа до 1 ден). 
  • Трябва да знаете всичко това, за да получите отличен резултат. 

И така, каква е разликата между пране на килим и химическо чистене на килим? 

Общоприето е, че разликата ще бъде само в обема вода или водни разтвори, които ще бъдат изразходвани за почистване на килима. Всички технологии, които използват голямо количество вода, обикновено се класифицират като измиване. 

Всеки килим се нуждае от редовно почистване. Това не зависи от това, в какво помещение се намира. Дори ако смятате, че Вашият килим не е много мръсен, той може да е податлив на дълбоки петна, които могат да приютят различни микроби и бактерии.  

Ето защо, първото нещо, което трябва да знаете за химическото почистване на килими е, че то трябва да се извършва поне веднъж годишно. 

Килимът, повече от другите подови покрития, е способен да натрупва прах и и други замърсявания дълбоко в купчината. Една обикновена прахосмукачка не може да се справи толкова успешно с това. Ето защо най-добрият и най-оптимален вариант е да занесете килима на специализирано химическо чистене. 

Имаме 2 метода за химическо чистене на килими: почистване на място, в дома или с взимане на килима в място за химическо почистване. Във втория случай куриер ще вземе Вашия килим и ще го върне след почистването отново идеално чист. Ние препоръчваме точно този формат на работа, който има редица предимства. 

Как работи химическото пране на килими? 

Процесът на химическо чистене на килими се състои от няколко етапа.  

На първо място, килимът се изтупва от прах и различни малки отпадъци.  

Това е необходимо, за да се премахне мръсотията, дори от труднодостъпните места на купчината. След това професионалистите по химическо чистене премахват всички петна със специални продукти.  

След това започва основно пране на килим.  

Последният етап е висококачествено пресоване и сушене на покритието.  

Всички тези етапи се извършват в специално обособени помещения за химическо чистене. 

Ако не се действа професионално при почистване и пране на килим 
Към началото